Wateroverlast in de tuin:

maak van een last een deugd

Veel klanten die bij ons informeren naar een regenafvoersysteem of een regenopvangsysteem, doen dat omdat ze wateroverlast in de tuin hebben. Ook komt het voor dat een infiltratiesysteem voor de afvoer van regenwater een harde eis is bij nieuwbouw, omdat de regenwaterafvoer van het perceel afgekoppeld moet worden van het riool. Hoe dan ook: er is teveel regenwater en op de een of andere manier moet dat zijn weg de bodem in vinden.

Een overbelast riool en (te) veel (sier)bestrating

Met het voorjaar van 2024 nog vers in ons geheugen gegrift, is het overduidelijk dat de intensiteit en de duur van de natte periode toeneemt. Daartegenover staat dat droge periodes ook steeds intenser lijken te worden. Je kunt het waarschijnlijk goed merken doordat je meer wateroverlast in de tuin hebt. In steeds meer gebieden in Nederland zie je dat bij zware regenval de straten en tuinen binnen een mum van tijd blank staan. Vooral in gebieden waar de riolering het hemelwater door overbelasting niet goed meer kan afvoeren, loopt het al snel uit de hand. Daarnaast zie je dat veel tuinen tegenwoordig grotendeels bestaan uit sierbestrating. Het ziet er mooi en opgeruimd uit en je kunt handig gebruik maken van de ruimte in je tuin, maar het regenwater kan nergens meer heen. Hebben je buren en hun buren de tuin ook vol liggen met tegels? Dan creëer je in feite onbewust een bekken met te weinig infiltratiepunten, en waar het water wél weg kan ontstaat overbelasting. Geen handige situatie dus.

Wat kun je zelf doen aan wateroverlast in de tuin

Het meest simpele en voordelige advies bij wateroverlast door hevige regenval is ’tegels wippen’. Als regenwater direct de bodem in kan zakken, ontstaan er minder plassen. Sommige gemeenten hebben zelfs beloningsprogramma’s voor mensen die tegels of bestrating uit hun tuin verwijderen. Maar wat als je zelfs zonder bestrating nog last houdt van water in de natte periode? Dan kan het plaatsen van grindkoffers een uitkomst zijn. Het water zakt zo iets sneller de bodem in. Heb je behoefte aan iets grover geschut, dan is een systeem van infiltratiekratten een uitkomst. Het water wat op je dak valt, stroomt zo niet via de regenpijp je tuin of het overbelaste riool in, maar in een ondergronds bekken, waar het gedoseerd wordt ‘afgegeven’ aan de grond. Het enige waar je tuin op dan moment nog maar mee hoeft te dealen, is het water dat direct in de tuin valt. Dat scheelt een flinke slok op een borrel.

Ga een stapje verder

Als je een infiltratiesysteem of regenwaterafvoersysteem overweegt, dan is de stap naar de opslag van regenwater natuurlijk snel gemaakt. Iedereen met een regenton zal je kunnen vertellen dat deze in ons klimaat in een mum van tijd vol zit. Wat nu, als je die regenton flink vergroot en ingraaft in de grond? Zo ontstaat er een ondergrondse buffer, waarmee je dankzij een goed filter en een sterken pomp ineens beschikt over duizenden liters (gratis) water. Dat biedt nogal wat voordelen. Erg handig bijvoorbeeld om je tuin mee te sproeien en je auto te wassen. Ga je nog een stap verder, dan kun je het water zelfs in huis gebruiken, bijvoorbeeld om je toiletten mee door te spoelen. Regenwateropvangsystemen vinden gretig aftrek, omdat het natuurlijk een aantrekkelijk vooruitzicht is om het water waar je ooit last van had, voor je kunt laten werken.

Wil je weten hoe je wateroverlast in de tuin kunt omzetten in watervoordeel? We vertellen je er graag meer over. Neem contact met ons op en leer wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.