KLANTERVARING
“Ik wil het gewoon goed geregeld hebben. Dat geldt dus ook voor regenwater hergebruiken.”
– Mari van Herpt
Mari van Herpt uit Drunen is, zoals hij zelf aangeeft, een echte ‘duurzaamheidsfanaat’. Op zijn huis ligt een indrukwekkende hoeveelheid zonnepanelen. Hij laadt zijn elektrische auto met zijn eigen laadpaal, de muren en daken zijn aan alle kanten geïsoleerd en de woning is voorzien van nieuwe kozijnen met triple glas. Er is een warmtewisselaar met luchtcirculatie in het hele huis en de keuken is voorzien van lichttunnels om natuurlijk zonlicht binnen te laten, alsof er een plafondlamp aanstaat. Mari houdt niet van half werk, dus een regenwateropvangsysteem van 5.300 liter om regenwater te kunnen hergebruiken in en om het huis kon niet uitblijven. Zo kwamen wij uiteindelijk bij Mari in beeld.
Met de paplepel
“Zuinig zijn, dat is een belangrijke waarde die ik van thuis heb meegekregen. Toen we ons huis gingen verbouwen, stond verduurzaming heel hoog op ons wensenlijstje. Nou, dat is wel gelukt, kun je inmiddels wel stellen. Zowat het hele huis is aangepakt, je herkent het niet meer terug van hoe het was. Wonen met zo min mogelijk verspilling voelt enorm goed. Je doet dat immers ook niet alleen voor jezelf he.”
In zijn vorige huis hadden Mari en zijn vrouw al zonnepanelen op het dak liggen, maar in hun nieuwe huis wilden ze de zaken écht goed en grondig aanpakken. Helemaal voorbereid op de toekomst en levensbestendig was het motto, zowel qua verduurzaming als qua aanpassingsmogelijkheden als hij en zijn vrouw mogelijk ooit iets minder mobiel worden.
Regenwater hergebruiken is nog geen gemeengoed
Hoewel niemand tegenwoordig meer opkijkt van zonnepanelen, isolatie en zelfs een warmtewisselaar als het gaat om de verduurzaming van woonhuizen, is dat wat betreft de waterhuishouding wel anders. Mari en zijn vrouw haalden er zelfs de krant mee. “Heel vreemd,” zegt Mari: “In België zijn ze op dat vlak al een stuk verder dan hier, terwijl we in Nederland ook al flink te kampen hebben met wateroverlast én watertekorten.”
Mari vervolgt: “Met drinkwater moet je gewoon zuinig omspringen. Waarom zou ik daar het toilet mee doorspoelen en de moestuin mee sproeien als dat ook gewoon kan met het regenwater dat gratis op mijn dak valt? Ik wil gewoon op de toekomst voorbereid zijn en nu al mijn steentje bijdragen aan het flink besparen van drinkwater.”
(te) Vlot geleverd?
Mari heeft het regenwateropvangsysteem samen met een loodgieter geïnstalleerd. Met een vriend uit België had hij het voorafgaand uitvoerig over de mogelijkheden gehad. Zeker wanneer je een regenwateropvangsysteem ‘onzichtbaar’ (lees: ondergronds) wil plaatsen, is dat natuurlijk wel een werkje.
“Voor ons was het moment precies goed. We waren aan het verbouwen en ik wilde de dingen perfect hebben, dus heb toen gelijk de keuze gemaakt om direct een tank van Postma Kunststof Tanks met alle aansluitingen te bestellen, op aanraden van mijn aannemer. Die tank werd trouwens zó vlot geleverd, dat ‘ie uiteindelijk een poos aan de weg heeft gestaan. Dat trok veel bekijks; voorbijgangers waren erg benieuwd wat we met die grote tank van plan waren. Als je dan zegt dat je met regenwater je toilet gaat doorspoelen, de auto gaat wassen én de tuin gaat sproeien, dan is de interesse wel gewekt. Dat waren leuke gesprekken.”
Minder afhankelijk zijn bevalt goed
Inmiddels hebben Mari en zijn vrouw het regenwateropvangsysteem al een aardige tijd in gebruik. Het bevalt hem erg goed. “Het geeft een goed gevoel om minder afhankelijk te zijn wat voorzieningen betreft. De tank is ook meer dan groot genoeg: hij is nog maar één keer leeg geweest. Niet eens omdat het niet genoeg regende, maar omdat het filter schoongemaakt moest worden en het water in de overloop liep. Even het filter onder de kraan en we konden weer verder. Zo simpel is het.”
Als je puur naar de centen kijkt, is een regenwateropvangsysteem (nog) niet rendabel qua terugverdientijd. Volgens Mari moet je alleen wel verder kijken dan je neus lang is. “Wie zegt dat drinkwater goedkoop blijft? Ik zie of hoor eigenlijk wekelijks wel iets over waterproblematiek, en zeker in de natte en droge periodes wordt het steeds excessiever. Bovendien gaat het niet altijd alleen om centen. Het gaat erom dat zuinig omgaan met drinkwater gewoon een kwestie van gezond verstand is. We moeten daarin ook de volgende generaties het goede voorbeeld geven.”
Tevreden met het resultaat
Als het op duurzaamheid aankomt, dan is Mari een ervaren, betrouwbare bron met veel ervaring. Zo’n beetje alles wat binnen de grenzen van het redelijke – en misschien nét daarbuiten – valt heeft hij inmiddels wel uitgevoerd op zijn perceel. De resultaten zijn indrukwekkend, het ziet er allemaal goed verzorgd en goed afgewerkt uit.
“Ik besef me dat ons huis niet de norm is qua duurzaamheidsingrepen, en toch is er altijd nog wel iets te verbeteren in de toekomst. Ik zou bijvoorbeeld op termijn nog wel een thuisbatterij willen, wanneer die techniek wat volwassener is geworden. Maar voor iedereen die al grotendeels zelfvoorzienend is qua energie: verdiep je eens in de waterhuishouding op je perceel. Regenwater hergebruiken is echt een interessante techniek en weggegooid geld is het nooit.”
Wil je ook regenwater hergebruiken? Mari heeft een tip voor je:
“Je moet er een goed gevoel bij hebben en je bedenken; wat vind ik het waard om het goede voorbeeld te geven en geen leidingwater meer te verspillen aan zaken waar je dat niet voor nodig hebt? Kies vervolgens ruim voldoende capaciteit, zodat je zeker weet dat je ook écht niet meer op leidingwater hoeft terug te vallen. Laat je vervolgens goed informeren en laat iemand met kennis van zaken meedenken over de mogelijkheden op jouw perceel. Dan heb je er geheid veel plezier en voldoening van.”