Regenwater gebruiken in huis:
een paar handige tips
In Nederland hoeven wij ons gelukkig geen zorgen te maken dat er geen regenwater uit de lucht valt. Hoewel de droge perioden in ons land steeds intenser worden, geldt dat ook voor de natte perioden. Al dat regenwater valt gratis op onze percelen en stroomt uiteindelijk ook weer weg. Tenzij je daar wat aan doet, natuurlijk, door het regenwater eerst even voor je te laten werken voor het weer wegstroomt.
Komt allemaal van dat dak af
Jaarlijks valt er elk jaar ongeveer 800 millimeter regen per vierkante meter in Nederland. Dat is dus 800 liter per vierkante meter per jaar. Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 140 liter drinkwater per persoon per dag, waarvan ongeveer de helft bespaard zou kunnen worden. Denk hierbij aan water dat gebruikt wordt voor het besproeien van de tuin, het wassen van de auto, maar ook de toiletspoeling en het laten draaien van de wasmachine. Als je je bedenkt dat je met een gemiddeld Nederlands dakoppervlak al snel zo’n 50.000 liter regenwater kunt opvangen, dan kom je best een heel eind met het besparen van drinkwater; theoretisch gezien bespaar je het gehele verbruik van één persoon per huishouden, als je al het water zou bufferen.
Je dak als energiebron en waterbron
Zo’n dak is zo gek nog niet. Het houdt je droog en warm. Leg het vol zonnepanelen en je kunt overdag gratis je wasmachine, de afwasmachine en nog wat grootverbruikers laten draaien. Zorg je daarnaast dat je het water wat op je dak valt buffert in een opslagtank voor regenwater, dan doe je de was en de afwas pas écht gratis. Met een stevige ondergrondse tank van goede kwaliteit, een krachtige pomp, een goed filter en een installateur met ervaring, is regenwater gebruiken in huis in veel situaties absoluut een reële optie. Regenwater bevat bovendien geen kalk, dus het is ook nog eens goed voor je apparaten en leidingwerk. Al gebruik je het water alleen buitenshuis, dan nóg draag je een flinke steen bij aan het verduurzamen van het Nederlandse waterverbruik.
Regenwater gebruiken in huis zonder gedoe
Niet iedereen heeft de ruimte (of voldoende tolerantie) om een grote, kunststof tank in de tuin te zetten voor de opslag van regenwater. Wil je regenwater gebruiken in huis of in de tuin, dan zijn er voldoende opties om je waterbuffer volledig uit het zicht te houden. Zo hebben we kunststof tanks die half of volledig kunnen worden ingegraven en zelfs overrijdbaar zijn. Of het grondwaterpeil nou laag of hoog staat in jouw regio en of je de tank nu wil ingraven of niet; vrijwel voor elke situatie is wel een passende watertank te vinden. Nu vraagt elke situatie natuurlijk om een andere oplossing, dus het is zeer de moeite waard om je vooraf te laten informeren over de mogelijkheden.