REGENWATER OPVANGEN EN HERGEBRUIKEN
Wat levert het op?
Mensen met een verduurzamingswens hoeven we doorgaans niet te overtuigen van de toegevoegde waarde van regenwater opvangen en hergebruiken. Het simpele feit dat je geen schoon drinkwater gebruikt om het toilet door te spoelen of het gazon te sproeien, is voor mensen die begaan zijn met de planeet en/of zelfvoorzienend willen zijn een absolute no-brainer. Maar kan het financieel ook wel uit? Met andere woorden: wat levert het op in de portemonnee?
Bedenking 1: een druppel op een gloeiende plaat?
Als je puur uit kostentechnisch oogpunt kijkt naar de investering in een regenwateropvangsysteemen wat het oplevert op de korte termijn, dan zou je kunnen concluderen dat regenwater opvangen en hergebruiken financieel gezien niet interessant is. Drinkwater kost immers maximaal een paar euro per kuub, dus waarom zou je investeren in een regenwateropvangsysteem? Toch doe je er verstandig aan om – net als bij andere, langetermijninvesteringen – verder te kijken dan je neus lang is.
Een voorbeeld: de katalysator kan kostentechnisch ook niet uit, als je kijkt naar het financiële gewin op de korte termijn. Het is een duur ding, zonder zou je auto een stuk goedkoper zijn en hij zou nog steeds prima rijden. Het is alleen wel fijn dat we mede dankzij de katalysator met zijn allen iets minder kilo’s troep hoeven in te ademen in onze directe leefomgeving. Als we betaalbaar willen blijven rijden én ademen, dan moeten we daar dus wel iets voor over hebben. Wanneer je overigens probeert een auto zonder – of met een kapotte – katalysator te keuren of te verkopen, dan merk je direct dat het hebben van een goed functionerende katalysator financieel zéér de moeite waard is.
Bedenking 2: kijk verder dan alleen de hoogte van de waterrekening
De vergelijking met de katalysator in de vorige paragraaf is misschien een beetje flauw, maar daarom niet minder relevant: trek je namelijk de parallel met de verkoopwaarde van een huis mét en een huis zónder verduurzamingselementen, dan wordt het al een stuk concreter. Je zult merken dat die eerste categorie doorgaans meer in trek is en dus ook meer in het laatje brengt dan de ander. Duurzaamheid is simpelweg een interessant verkoopargument; het is in trek, het biedt duidelijke, toegevoegde waarde en dat maakt het ene object begeerlijker dan het ander. Sterker nog: bij nieuwbouwprojecten in gebieden waar de druk op het systeem voor waterhuishouding groot is, is een regenwatersysteem en ontkoppeling van hemelwaterafvoer van het riool al een vereiste.
Bedenking 3: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Wij leven momenteel in de dankbare omstandigheid waarin drinkwater voor vrijwel iedereen in ons land in overvloed beschikbaar is. Verhoudingsgewijs is het zelfs zó betaalbaar, dat we er ons toilet mee doorspoelen. Doorgaans doe je dat alleen maar met dingen van héél weinig waarde. Toch kun je niet met zekerheid zeggen dat drinkwater tot in de lengte van dagen een betaalbare optie blijft. Een goed voorbeeld van deze schijnveiligheid – die wellicht stof tot nadenken geeft – is de onvoorspelbare aard (en ontwikkeling) van de energiemarkt in de afgelopen jaren. We zijn niet zo van de bangmakerij, maar het moet toch gezegd worden. Wij zien namelijk veel waarde in de focus op de lange termijn, en daarbij hoort ook het afwegen van en anticiperen op mogelijke risico’s.
Bedenking 4: duurzaam is duur?
Hoewel je niet gelijk het onderste uit de kan hoeft te halen, is regenwater opvangen en hergebruiken – net als investeren in isolatie, zonnepanelen, gasloos verwarmen en het installeren van een thuisbatterij – geen ‘klein geld’. Bovendien moet je er ook de ruimte voor hebben op je perceel. Toch is het een interessante manier om wat minder afhankelijk te worden van traditionele voorzieningen. Juist daar schuilt een zeer grote waarde in. Of je het nu doet voor de planeet of alleen voor de pegels: méér controle over je eigen waterhuishouding betekent simpelweg een grotere mate van zelfvoorzienendheid, zekerheid, minder risico op schade door wateroverlast of een tekort aan water en uiteindelijk dus ook meer controle over je eigen portemonnee.
Bedenking 5: ‘groen’ is gewild
We vinden dat het goed achterlaten van onze planeet voor alle mensen die na ons komen wat waard is, maar het hoeft ons ook niet direct de kop te kosten. Daar staan we gelukkig niet alleen in. De duurzame keuzes die consumenten en bedrijven tegenwoordig maken onderstrepen dat, en de markt laat zien dat duurzaamheid doorgaans leidt tot waardevermeerdering. Mensen kiezen doorgaans graag voor ‘groen’, omdat het goed staat en een goed gevoel geeft. Kortom: het verduurzamingsaspect zélf is de grootste – en zoals je hebt kunnen lezen absoluut niet te onderschatten – waardevermeerdering bij het investeren in een regenwateropvangsysteem.