Regenwater opvangen en hergebruiken:

verduurzamen met veel voordelen

Regenwater opvangen via je dak, met als doel om het met een buffersysteem te hergebruiken. Het is een gemakkelijke manier om als particulier – maar natuurlijk óók als bedrijf – je impact op het milieu te verlagen. Natuurlijk vraagt het om een initiële investering, maar nadat het systeem geïnstalleerd is geniet je feitelijk automatisch van alle voordelen. Dat zijn er nogal wat, want regenwater opvangen en hergebruiken is in meerdere opzichten een enorm interessante manier om te verduurzamen.

Regenwater opvangen betekent minder verspilling van drinkwater

Het meest voor de hand liggende voordeel van regenwater opvangen voor hergebruik is dat je geen drinkwater meer verspilt aan zaken waar geen voor consumptie geschikt water voor nodig is. Wat ons betreft zou dit de norm moeten zijn, want het zuiveren van water is een enorm kostbare, tijdrovende zaak. Om er vervolgens het toilet mee door te spoelen, de tuin mee te sproeien of de auto mee te wassen, dat geeft toch een vreemde bijsmaak. Zeker als je deze planeet goed wil achterlaten voor hen die na jou komen. Gelukkig zijn er betrekkelijk eenvoudige, betrouwbare en duurzame oplossingen waardoor het heel anders kan. Zo heb je altijd water voorhanden, en trek je veel minder een wissel op het milieu, maar óók op je lokale waterhuishouding.

Door regenwater op te vangen reguleer je de waterhuishouding op je perceel

Het zal niemand ontgaan zijn dat we in een tijd leven waarin de extremen groter zijn dan we gewend waren van pakweg 10 jaar geleden. We hebben meer last van regenwater in natte perioden, en meer last van droogte in droge perioden. Daar komt bij dat in verstedelijkte gebieden met veel bebouwing en plaveisel het water alleen via de riolering nog een weg de bodem in weet te vinden. Dat vergt veel meer capaciteit van het systeem dat het kan leveren en het zorgt voor onbalans in de lokale waterhuishouding en uiteindelijke verarming van de bodem. Dat trekt een wissel op alles wat erin en erop leeft. Geen goede zaak en verdomd lastig als je graag wilt dat je tuin er goed bijstaat. Regenwater opvangen en hergebruiken zorgt ervoor dat je meer controle hebt over wat er met het water op je perceel gebeurt. Kortom: geen verzopen tuin meer, maar óók geen verdorde grasmat. We zien meer en meer dat dit van een luxe aan het veranderen is in een noodzaak.

Regenwater opvangen verlaagt je waterrekening

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat het opgevangen regenwater niet meer langs de watermeter hoeft te stromen. Kies je bij de aanschaf van een regenwateropvangsysteem voor een flinke buffercapaciteit, dan scheelt dat weer in de portemonnee. Voor veel mensen is het besparen voornamelijk een ecologische overweging en minder een financiële, maar toch is elke bespaarde euro er één. Bovendien spelen er meer financiële overwegingen een rol in de aanschaf dan je misschien zou denken. Meer weten? Lees dan ook nog even dit artikel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een regenwateropvangsysteem op jouw perceel? We vertellen je er graag meer over. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.