Een vuilwatertank inbouwen

Wil je een vuilwatertank inbouwen, maar vraag je jezelf af hoe dat moet?

Bij Postma Kunststof Tanks geven we je graag wat informatie over het veilig inbouwen van een vuilwatertank. Let op: dit is een klus die doorgaans een vergevorderde technische kennis en vaardigheid verlangt.

Een vuilwatertank wordt vaak ingebouwd op schepen en boten, want sinds 1 januari 2009 is het in Nederland niet meer toegestaan om toiletwater op het oppervlaktewater te lozen. Je kunt eventueel kiezen voor een chemisch of droog toilet, maar bij een veelvoorkomend pomptoilet, is een vuilwatertank de meest handige oplossing, omdat dan alle bestaande aansluitingen kunnen worden gebruikt.

Stap 1 vuilwatertank inbouwen:

Maak een geschikte ruimte vrij.

Allereerst zul je ruimte vrij moeten maken rondom het toilet om de vuilwatertank te plaatsen. Denk hierbij aan de locatie van alle aansluitingen, zodat de vuilwatertank op een praktische plek en in de juiste positie komt te staan.

Stap 2 vuilwatertank inbouwen:

De plaatsing en aansluiting, lastiger dan je denkt?

Deze stap houdt vaak veel meer in dan dat de meeste mensen in eerste instantie denken. De aansluiting van een vuilwatertank is namelijk niet altijd even simpel, en hangt grotendeels af van het type vuilwatertank dat je gekozen hebt. Bij de aansluiting moet bijvoorbeeld niet alleen aan de aan- en afvoer worden gedacht, maar ook aan de beluchting, een geurfilter en de eventuele bedrading voor het inbouwen van een controlepaneel. We raden dan ook in de meeste gevallen aan om een vuilwatertank door een specialist in te laten bouwen. Wanneer je zelf handig genoeg bent en de vuilwatertank niet te geavanceerd is, dan kun je dit ook zelf proberen aan de hand van de specifieke installatiehandleiding van jouw samengestelde systeem.