Tips voor het plaatsen van een septic tank

Bij Postma Kunststof Tanks leggen we je graag uit hoe het plaatsen van een septic tank in zijn werk gaat

Je laten informeren over de mogelijkheden is natuurlijk de eerste stap. Het kopen van een nieuwe septic tank de tweede. Ben je niet technisch onderlegd? Overweeg dan om een professionele installateur in te schakelen, want een lekkende of beschadigde septic tank kan hele vervelende gevolgen hebben. Onze allereerste en belangrijkste tip: draag beschermende kleding, werk altijd veilig en bereid je goed voor, zodat je precies weet in welke volgorde je moet werken en wat je nodig hebt.

Stap 1 septic tank plaatsen:

Bepaal waar de septic tank moet komen te staan.

Voordat je begint met het plaatsen van de septic tank is het belangrijk om heel nauwkeurig de positie en locatie van de tank te bepalen. De septic tank moet zo dicht mogelijk tegen het gebouw geplaatst worden van waaruit de tank verbonden moet worden.

Je kiest vervolgens voor de plaatsingsmethode: een ondergrondse, half-ondergrondse of bovengrondse plaatsing. Daarbij moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo moet de septic tank buiten het rij-bereik van het perceel geplaatst worden. Een ondergrondse plaatsing is mogelijk voor alle volumes. Een half-ondergrondse plaatsing is geschikt voor septic tanks tot 4000 liter en een bovengrondse plaatsing* is alleen geschikt voor septic tanks tot 4000 liter, die in een speciale kuip worden geplaatst.

Stap 2 septic tank plaatsen:

Verwijder voldoende aarde voor je gewenste plaatsingsmethode.

Wanneer je de plaats van de septic tank hebt bepaald, kun je starten met het verwijderen van de aarde. Bewaar de lagen aarde zorgvuldig, aangezien deze na het plaatsen van de tank ook weer deels teruggeplaatst moeten worden. Het is belangrijk dat je de put aan alle zijden 20 cm breder maakt dan dat de septic tank is. De septic tank moet namelijk na plaatsing aan alle zijden opgevuld worden met 20 cm gestabiliseerd zand. Met gestabiliseerd zand bedoelen we zand met een droge menging, met een verhouding van 1 m³ zand tot 200 kg cement. Bij een half-ondergrondse tank moet de laag gestabiliseerd zand aan alle zijden 25 cm zijn en graaf je een put die half zo diep is als je septic tank.

Stap 3 septic tank plaatsen:

Bedek de bodem.

Wanneer je na het uitgraven de bodem van de put hebt bereikt, moet je de bodem bedekken met een laag gestabiliseerd zand van 10 cm dik. Bij een half-ondergrondse plaatsing moet deze laag 20 cm dik zijn. Wanneer er uitzonderingssituatie geldt, zoals bij een hoog grondwaterpeil, zul je eerst een aannemer moeten raadplegen.

Stap 4 septic tank plaatsen:

Plaats de septic tank zorgvuldig in de put.

Nu de put gereed is, kan de septic tank geplaatst worden. De septic tank moet perfect horizontaal in de put geplaatst worden, waarbij uiteraard rekening gehouden moet worden met de aan- en afvoerbuizen.

Stap 5 septic tank plaatsen:

Monteer de aan- en afvoerbuizen.

Wanneer de septic tank geplaatst is, kun je de aan- en afvoerbuizen monteren. Sluit ook direct de dakontluchting aan. De aansluitingsbuizen tussen de septic tank en het pand waar de septic tank op wordt aangesloten moeten een helling hebben tussen de 2% en 4%.

Stap 6 septic tank plaatsen:

Vul de septic tank met water, terwijl je de ruimte rondom vult met gestabiliseerd zand.

Zoals reeds aangegeven, moet de ruimte rondom de septic tank gevuld worden met gestabiliseerd zand. Terwijl je het zand aanbrengt, vul je tegelijkertijd de septic tank met water. Dit moet gelijktijdig gebeuren, om de drukkrachten in evenwicht te brengen.

Stap 7 septic tank plaatsen:

Vul de put op met aarde.

Zodra je de septic tank met water – en de ruimte rondom de septic tank met gestabiliseerd zand – hebt gevuld, kun je de aarde weer terugplaatsen en zo de put opvullen. Het is aan te raden geen beplanting aan te brengen bovenop de septic tank.

*Let op: extra voorwaarden voor het plaatsen van een bovengrondse septic tank!

Wanneer je kiest voor een bovengrondse plaatsing, moet de septic tank in een aparte ruimte geplaatst worden, die niet in contact staat met andere leef- en/of werkruimtes. Deze ruimte moet worden voorzien van een hoge en lage verluchting, om te zorgen voor een permanente luchtverversing. Tevens moet de ruimte rechtstreeks vanuit buiten bereikbaar zijn.

Een bovengrondse septic tank moet minstens 1 meter onder het plafond geplaatst worden en moet geplaatst worden in een kuip. Dit houdt in dat er een muurtje met holle betonblokken rondom de septic tank gemetseld moet worden van 80 cm hoog en 25 cm breed. Tussen de muur en de tank moet de ruimte opgevuld worden met zand, tot een hoogte van 70 cm. Wanneer je de ruimte opvult met zand, vul je tegelijkertijd de septic tank met water. Zo hou je de druk binnen en buiten de septic tank in evenwicht.