Hoe werkt een septic tank?

Bij Postma Kunststof Tanks leggen we je graag even uit hoe een septic tank werkt

Wat is een septic tank?

Een septic tank wordt ook wel een septische tank of put genoemd en is in principe een waterzuiveringssysteem. Met een septische tank wordt op biologische wijze sanitair afvalwater – of in het geval van een grotere septic tank ook huishoudelijk afvalwater – gezuiverd. Een septic tank wordt vooral gebruikt bij woningen waar geen rioolaansluiting is, vaak in wat meer afgelegen gebieden. De afvoer van een septic tank moet uiteindelijk geloosd worden in een sloot of grindbak, of de septic tank moet over een drainagesysteem beschikken.

Hoe werkt een septic tank?

Een septic tank bestaat uit drie delen, ook wel drie lagen genoemd. Deze drie lagen zorgen er samen voor dat de inhoud van het afvalwater wordt afgebroken en omgezet in vloeistof, wat uiteindelijk een weg naar buiten vindt via de afvoer van de septic tank.

In de onderste laag van een septic tank komen de vaste stoffen zonder drijfvermogen te liggen. De middelste laag is volledig vloeibaar en in de bovenste laag verzamelen de drijvende, vaste stoffen zich. Komt er afvalwater in de septic tank, dan wordt diezelfde hoeveelheid afgevoerd vanuit de middelste laag. Hier bevinden zich immers geen vaste of drijvende delen. Deze scheiding van verschillende lagen zorgt ervoor dat gezuiverd water wordt afgevoerd, terwijl de vaste stoffen als residu in de septic tank achterblijven. Dat residu moet uiteindelijk ook verwijderd worden. Daarom moet de septic tank met enige regelmaat professioneel geleegd moeten worden. Meer informatie over het legen van een septic tank vindt u bij de veelgestelde vraag ‘septic tank legen’.